Classificació Arc-Catarsi: Gener 2011



El jurat del Concurs ARC Catarsi 2011. Relats de ciència ficció, fantasia i terror després de valorar i puntuar tots els relats presentats del mes de gener, de temàtica : “Un nou món”

ha atorgat la classificació següent:

Primer lloc: Cristina Balaguer amb Un nou començament 

Segon lloc: Ferran Armengol amb Hola… ets tu?

Tercer lloc: Sergi G Oset amb Devoradors de lletres

Moltes gràcies per la vostra participació

ARC-Catarsi

'La princesa de jade' de Coia Valls

Club de Lectura


La princesa de jade, de Coia Valls

Tertuliana Crítica: Unaquimera

Aquesta obra, la primera que l’autora ha escrit per a adults, ha rebut el darrer Premi Néstor Luján de novel·la històrica. No ha estat per casualitat, sinó que l’ha guanyat per mèrits propis: totes les crítiques hi coincideixen.

Al meu parer, el major encert de la Coia en aquest aspecte és el d’estar molt ben documentada i assortida d’informació, i evitar l’error d’encabir dins el text totes les dades que posseeix: ben al contrari, les fa servir amb prudència, sense afeixugar ningú. L’obra no defrauda a cap lector interessat per la Història, però tampoc aclapara a qui no té especial interès en Ella amb informació supèrflua.

Molt ben situada dins una època històrica força llunyana, ens l’apropa de forma eficaç. L’acció comença en l’any 551 després de Crist, quan l’emperador Justinià, per desig exprés d’una Teodora que sent apropar-se la mort i anhela un tipus determinat d’immortalitat, organitza una expedició a la Xina per descobrir el secret més ben guardat de l’Orient i obtenir un botí preuat.

Transcorre majorment en entorns exòtics,  i a força de detalls reveladors i significatius, gens sobrers i ben distribuïts, permet imaginar-los amb tots els sentits.

Al mateix temps, enriqueix a qui la segueix amb coneixements curiosos: Tot llegint, hom s’assabenta sense esforç del turbulent passat de l’emperadriu bizantina i de l’existència dels camells bactrians o la utilitat dels cormorans, de la profunditat de les vivendes subterrànies a la Capadòcia, l’existència d’antics països oblidats com la Sogdiana i de la bellesa del Suiseki ( les pedres-paisatge ), de les tradicions dels monjos nestorians i dels secrets confiats mitjançant el llenguatge femení del  “nu shu”,  incomprensible per als homes…

Crec, però, que no se la pot considerar només una novel·la històrica, malgrat ho és, i bona.

També és, evidentment, una novel·la de viatges, ja que narra un periple fascinant a través d’uns  panorames subjugadors. El viatge, però, no consisteix tan sols en recórrer una distància: és entès com una metàfora de vida; el camí, com un mestre.

El recull de paisatges conté belles descripcions que destaquen amb relleus propis, colors matisats, textures detallades, profunditat i encant… algunes d’aquestes descripcions resulten acollidores, carregades de frescor o calidesa, altres feréstegues, vessant duresa i aspror, però totes són plenes d’atractiu i de màgia.

L’exquisida prosa poètica, emprada amb mesura, mereix un comentari més extens, sens dubte.

És un llibre d’aventures, en el sentit clàssic del terme, ja que els seus protagonistes corren diferents tipus de vicissituds; però no es limita a narrar objectivament les seves peripècies, cosa que fa, per cert, amb fluïdesa: hi ha un vessant filosòfic i de reflexió per a qui vulgui aprofundir.

I és una novel·la de personatges, sense ser estrictament biogràfica.

Un dels principals és el mateix paisatge, que serveix de fil conductor i d’escenari natural privilegiat per als drames humans. Tant els protagonistes com  els secundaris, els reals i els imaginats per l’autora, evolucionen davant els ulls del lector, que a poc que sigui perspicaç, arriba a sentir-se un espectador privilegiat. I empaiten els seus somnis… Tots (homes i dones, pares o fills, joves i adults, deixebles o mestres, emperadors, artesans, nòmades, soldats, savis, bojos, princeses, tirans, prostitutes, monjos, amants…) juguen el seu paper en una obra coral.

Ben construïda, aquesta novel·la històrica, de viatges, aventures, amor i aprenentatge, conté, doncs, capítols que descriuen paisatges exòtics i altres que mostren paisatges interiors, parlen de proeses individuals i col·lectives, de diferents amors, d’atracció física, de sexe sense amor i d’amistat, de drames personals i universals, d’incidents predictibles i altres imprevisibles, mostra les contradiccions humanes i els possibles pactes a establir entre la realitat i el desig, deixa anar sentències d’aquelles que truquen al cor i el desvetllen…

(video de la novel·la: http://www.youtube.com/watch?v=4RCnMQqLubQ)

En resum: Malgrat el rerefons és real i els seus personatges històrics, coneguts, és una obra de ficció versemblant, interessant i equilibrada, la lectura de la qual entreté i encisa.

Maite Crespo

Bases Concurs ARC de Contes Infantils 2011 Criatures fantàstiques



Bases Concurs ARC de Contes Infantils 2011 Criatures fantàstiques 

Descripció:

Al llarg dels darrers anys moltes novel·les de fantasia han tingut un èxit notable i fins i tot s’han dut al cinema. Això ha comportat el coneixement de tot un seguit de personatges fantàstics: orcs, hobbits, elfs… Però potser molts de nosaltres no sabem que dins el territori de parla catalana, a banda de personatges fantàstics universals com els dracs, les bruixes, els bruixots, els mags i molts d’altres, també n’hi ha una bona colla que cal no oblidar.

Estem parlant dels minairons, martinets, nyitus, dames blanques, dips, llufes, dones d’aigua i tantíssimes altres criatures fantàstiques de la mitologia catalana.

Per què no juguem a escriure relats amb aquestes criatures com a personatges centrals? Som-hi!

Data Inici: 01/03/2011

Data Final: 15/06/2011

Bases:

1. Poden participar en el “Concurs ARC de Contes Infantils 2011. Criatures fantàstiques” obres de contes infantils inèdites, que s’adiguin a la temàtica assenyalada, no premiades en altres certàmens i escrites en català.

2. S’hi poden presentar tots els socis i sòcies d’ARC que estiguin al corrent de pagament durant la vigència del concurs. Els i les relataires menors d’edat, en no poder-se donar d’alta a ARC per aquesta condició, hauran d’indicar el nom del pare, mare o tutor legal que sigui soci o sòcia d’ARC per tenir dret a participar-hi.

Per altra banda, totes aquelles persones que no pertanyen a l’Associació i que vulguin participar al certamen, poden associar-se emplenant la fitxa d’inscripció que hi ha penjada a la pàgina web de l’Associació:

http://associaciorelataires.files.wordpress.com/2009/03/formulari-inscripcic3b3-2011.pdf

3. Només es pot presentar un conte infantil per persona participant.

4. Els i les participants hauran d’enviar el relat a Relats en Català (RC) i clicar l’opció de participar al concurs, que s’habilitarà a tal efecte. Un cop publicat el relat, hauran d’enviar un correu electrònic a ARC (associacio.relataires@gmail.com) fent un “copiar i enganxar” de l’enllaç on ha quedat penjada l’obra participant i indicant el seu nom i  cognoms reals.

5. Les obres presentades hauran de tenir una extensió màxima de 4.500 caràcters (amb espais inclosos). Els contes que no compleixin aquesta condició no seran admesos.

6. Les persones autores de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se públic el veredicte del jurat, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions.

7. El premi consistirà en l’edició dels contes infantils que seleccioni el jurat, que en cap cas no en podrà escollir més de cinquanta. En cas que el jurat consideri que no hi ha prou qualitat o que el nombre d’obres presentades és insuficient, podrà declarar desert el premi.

8. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant el mes de juliol de 2011, i la previsió és que el llibre s’editi a principis de desembre de 2011.

9. El Jurat es formarà a partir de la Comissió de Concursos de l’Associació de Relataires en Català.

10. L’equip de la Comissió de Concursos, format per tres vocals de la Junta Directiva i pels socis voluntaris que hi vulguin col·laborar, es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

11. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de les bases, així com dels drets i de les obligacions que se’n deriven.

Barcelona, març 2011

[Per a qualsevol dubte o aclariment podeu escriure’ns un correu electrònic a la següent adreça: associacio.relataires@gmail.com]